XRAY Native Test Management Aracı Nedir ?

Herkese Merhaba ,

Bu yazımda 2023’ün en iyi 10 test yönetim aracı listesine giren XRAY den bahsedeceğim. XRAY , Jira için en gelişmiş Test Yönetimi Uygulamasıdır. Test döngüsünün test planlamasından tasarım, uygulama ve test raporlamasına kadar bütünlüğünü yönetmek için tasarlanmıştır.

Özelikle Proje Yönetimi için JIRA kullanıyor iseniz , test yönetim aracı için en uyumlu araç XRAY olacaktır. Farklı alternatifler tabi ki mevcut , daha fazla test yönetim aracına erişmek için https://marketplace.atlassian.com/categories/test-management bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Peki Xray entegrasyonu sağlandıktan sonra JIRA üzerinden Pre-Conditation , Test Case , Test Set ve Test Execution nasıl oluşturabilirsiniz kısaca bunlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

1- Xray Pre-Conditation Oluşturma

Bildiğiniz üzere Pre-Conditation, bir testi yürütmek için yerine getirilmesi gereken koşulları belirtir.

Pre-Conditation, testleriniz için “0” adımını tanımlamaya benzer. Bu, tamamen aynı şeyi yaparak başlamanız gereken birçok kullanım durumunda çok kullanışlıdır. Örneğin, bir sistem üzerinde bir şey yapacaksanız, büyük olasılıkla önce kimlik doğrulaması yapmanız gerekir, değil mi? Bu durumda Kimlik doğrulamasının yapılması gerektiğini ön koşul olarak tanımlayarak birden fazla test case tanımında kullanabilirsiniz.

XRAY üzerinden Pre-Conditation ekleyebilmek için Create butonuna bastıktan sonra Issue Type Pre-Conditation olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Gerekli alanlara ön koşula ait detaylar girildikten sonra save butonuna basarak Pre-Conditation ‘nı test caselerinizde kullanmaya hazır hale getirmiş olacaksınız.

2- Xray Test Case Oluşturma

Test case, belirli bir gereksinime uygunluğu doğrulamak için belirli bir test senaryosu için geliştirilmiş bir dizi test verisi, ön koşul , aksiyonlar ve beklenen sonuçları içeren bir belgedir.

XRAY üzerinden Test Case ekleyebilmek için Create butonuna bastıktan sonra Issue Type Test olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Test Details kısmından her bir step için :

1.Action

2.Data

3.Expected Result

tanımlamaları eklenmelidir.

Yeni step eklemek için Add Step butonu kullanmalıdır.

Eklenen steplerin sırası sürükle – bırak yönetimi ile kolaylıkla değiştirilebilmektedir.

Test Case için önceden XRAY üzerinden oluşturulan Pre-Conditions maddeleri Pre-Conditions sekmesinden kolaylıkla eklenebilmektedir.

3- Xray Test Set Oluşturma

Bir Test Seti, temel olarak, herhangi bir mantıksal kritere göre (örn. iş gerekçesi, bileşen, güvenlik, performans) gruplandırılmış, sıralı, düz bir Test listesidir. 

İstediğiniz kadar Test Setiniz olabilir ve bir Test birden fazla Test Setine dahil edilebilir. Belirli Test grupları üzerinde tam kontrole sahip olmak istiyorsanız Test Setleri harikadır. Tek tek Testleri elle aramak yerine, istediğiniz zaman tek bir madde üzerinden birden fazla test case e erişim sağlayabilmek için test setleri kolayca seçebilirsiniz. 

XRAY üzerinden Test Set ekleyebilmek için Create butonuna bastıktan sonra Issue Type Test Set olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Ardından Test kısmından Test Case ‘leri seçilerek kolaylıkla Test Set içerisine dahil edebilirsiniz.

4- Test Execution Oluşturma

Test Execution oluşturduğumuz test case’lerimizi çalıştırabilmemiz içindir. Yani yazdığımız test senaryolarımızı test edip, çalıştırmak ve bunu raporlayabilmek için Test execution lar tanımlanmalıdır.

XRAY üzerinden Test Execution ekleyebilmek için Create butonuna bastıktan sonra Issue Type Test Execution olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Ardından Tests kısmından Test Case ‘leri seçilerek kolaylıkla Test Execution içerisine dahil edebileceğiniz gibi daha önceden tanımlamış olduğunuz test set leri de bu kısımda tolu bir şekilde dahil edebilirsiniz.

Xray test yönetim aracında daha önceden oluşturduğumuz test case’lerimizi teker teker çalıştırabildiğimiz gibi yine daha önceden oluşturduğumuz Test Set’lerimizi de çalıştırabilirsiniz. Test Setler oluşturmak bu aşamada daha bize düzenli ve kategorilere ayrılmış bir biçimde test sonuçları da elde etmemizi sağlayacaktır.

Test Execution içerisinde yer alan her bir test case için status alanını aşağıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere manuel veya otomatik olarak güncelleyerek test caselerinizi xray üzerinden run edip raporlayabilirsiniz.

Umuyorum yararlı bir yazı olmuştur.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

Emine Aktürk Tekiner

Yorum bırakın