Postman’ın Yeni Özelliği Flows

Herkese Merhaba ,

Postman’s Flows işlevi hala geliştirme sürecinde olan bir özelliktir. Ancak Beta sürümü sayesinde bu özelliği kullanabilirsiniz.

Peki bu özellik nedir ?

Flows , Postman ‘de birden fazla istediği bir arada zincirleme mantığı ile çalıştırmamıza imkan sağlayan bir özelliktir. Postman ‘de birbiri ardınca istekleri çalıştırmak , bir istekten diğerine parametre aktarmak , yanıt mesajını kontrol etmek gibi özellikler için temel JavaScript bilgisi gerekmektedir. İşte Flows özelliği javascript ile yapmanız gereken tüm bu aşamaları üstlenen bir yapıdır. Örneğin bir kullanıcı bilgilerini response mesaj içeriğinde ileten bir servis için , kullanıcı bilgilerini response mesaj içeriğinden alıp bir değişkene veya bir döngüye dahil edebilmek ve diğer isteklerde kullanabilmek için JavaScript kodu yazmak zorundayız. Flows bu işi JavaScript kullanmadan yapabilmek , akışı takip edebilmek ve hataları anlık olarak tespit edebilmek için çok kullanışlı bir özelliktir.

Şimdi örnek requestler üzerinden flow yapısının nasıl kullanıldığını açıklayalım.

Bu uygulamada 2 tane servis kullanacağım. Örnek servislerine https://reqres.in/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kurmaya çalıştığımız yapıda ilk olarak Create User servisi üzerinden kullanıcı bilgileri tanımlanacak , ardından Update User servisi üzerinden eklenen kullanıcının bilgileri düzenlenecektir.

Aşağıda yer alan adımlar takip edilerek yeni bir flow şeması açılmalıdır.

1.Adım

Flow şeması açıldığında sayfada ilk olarak START bileşenini görmemiz gerekmektedir.

2.Adım

Event kısmına tıkladığınızda aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüleceği üzere flows içerisinde kullanabileceğiniz işlemler sıralanacaktır.

3.Adım

Kısaca bu işlemleri ifade edecek olursak :

Send Request : Herhangi bir koleksiyondan istek gönderin

Condition : Bir koşul kontrolü yapın ve verileri kabul etmek veya reddetmek için kaydedin.

Check : Kontrol geçerse veriyi iletin

Terminal : Terminal response içeriğini gösterir.

Delay : Veri geçişini geçirmeden önce belirtilen süreyi bekleyin

Merge : Kaynak nesneyi hedef nesneyle birleştir


Assign Variable : Değişkenlere veri atayın ve bir isteğe iletin

Validate : Verileri bir sonraki bloğa koşullu olarak iletin

Postman de daha önceden tanımladığımız requestlerin hepsi Send Request kısmında listelecektir.İlk aşamada Create User requesti seçilir.

4.Adım

Bu requestten sonra dönen cevap içeriğinde name alanında “Emine” ifadesinin yer alıp almadığı kontrol edilir. Eğer ifade varsa bir sonraki request çağrılır eğer yoksa Terminal ‘e gidilir ve hatalı işlem olarak gösterilir.

5.Adım

Yukarıdaki ekran görüntüsünde görüleceği üzere akışta takip edilen adımlar mavi ile işaretlenerek süreç anlık olarak takip edilebilmektedir.

Hata alınan kısımda akış çizgileri kırmızı olarak işaretlenmektedir , bu sayede buglar uçtan uca tespit edilebilmektedir.

Ayrıca herhangi bir response mesajında yer alan parametrenin doğrulamasının da sadece Validate kübiğinde yer alan alanlar seçilerek flows ile ne kadar kolay yapılabildiğini de göstermiş olduk.

Umuyorum yararlı bir yazı olmuştur.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..

Emine Aktürk 

Yorum bırakın